Här är dom, vinnarna av Umeå Skaparpis år 2014! Tack för att ni gör Umeå roligare!
Titta även på vinnarna från 2012 och 2013.

Årets Rörliga Bild 2014

Simon Engstrand

Equal Gaming

Simon Engstrand och Johan Larsson har vänt dokumentärlinsen mot Counter-Strike-laget Team TacTix, som under ett par dagar träffas IRL och deltar i en stor turnering. I den mansdominerade arenan som e-sporten är får helkvinnliga lag som TacTix spela i skymundan. Men dokumentären vill inte bara problematisera spelandet. Engstrand och Larsson lyckas också på ett varmt sätt skildra gemenskapen mellan TacTix-spelarna. Equal Gaming ger en både kritisk och kärleksfull inblick i en explosionsartat växande kultur.

Se hela på youtube

David Sandberg

Laser Unicorns

David Sandberg är inte den ende som tagit Umeås DIY-kultur in i 20XX-talet, men frågan är väl om någon gjort det med mer buller, bång och exploderande dinosaurieskallar. Kung Fury enade b-filmsälskande gräsrötter över hela det världsomspännande internätet – samtidigt som David fick chansen släppa lös hela sin otyglade skaparglädje mot den gröna skärmen. Att Hollywood nu fått upp ögonen för honom är bara bevis för det vi redan visste.

kungfury.vhx.tv

Amanda Björk

Att både musik- och filmbranschen fortfarande lider av patriarkal dominans är ett välkänt problem. Detta har dock inte hindrat Amanda Björk som både regisserade och producerade filmen om Popupfestivalen, som under 2014 enbart bokade kvinnliga akter. Amanda har i en intervju sagt att Umeå är en unik stad att arbeta i, och att det tillåtande klimatet öppnar upp mer för samarbeten än för konkurrens. Vi tror att Amanda är på helt rätt spår och hoppas att hon inspirerar andra att följa efter.

Lynx Studios | www.lampray.se

❤ Juryn för Årets Rörliga Bild
Maria Engström (Kulturstorm)
Michael Gill (Speljournalist)

Årets Skapare 2014

Umeå Kulturhus

Plötsligt samlas de goda krafterna, ostrukturerat, inkluderande och spretigt, och medskapar Kulturhuvudstadsårets mest inspirerande plats – Kulturhuset i Lokstallarna. Länge leve Umeå Kulturhus!

www.umeakulturhus.se

Random Bastards

UÅ brinner och RB är flamman. Eller om de är tändvätska på brasan, hur som helst, vill vi se mer av Cleo, Gonza-Ra, samarbete, patriotism, hyllning, skate och action.

www.randombastards.com

Umeå Skafferi

Ett frö kan innehålla ett helt bibliotek av livskrafiga idéer och skaparkraft. Umeå Skafferis ledord tillsammans kultiverar en näringsrik jordmån för arkitektur, konst, skratt, grödor, mathantverk, vetenskap, optimism och solidaritet.

Tumblr | Facebook

❤ Juryn för Årets Skapare
Johanna Hallin (Lumen Behavior)
Nico Allergren (Marknadsboss Dohi)
Viktor Hariz (Verket)
Anna Sjöberg (Pecha Kucha)

Årets Bild 2014

Gunilla Samberg

Genom performance och objekt utmanar hon människans relation till naturen. Sambergs konceptuella lekfullhet iscensätter kollektiva räddningsaktioner med ett poetiskt grepp som väcker mod, integritet och skärpa i oss. Juryn hyllar vår stads egen Louise Bourgeois.

www.gunillasamberg.se

Elisabeth Widmark

Tecknaren, målaren och illustratören Elisabeth Widmark skapar bilder till sig själv och oss andra. Hon visar oss rum och platser vi gärna vill gå in i, även om vi inte är säkra på vad vi ska hitta där. Hon är en drömrealist, som äger en stor teknisk skicklighet men som alltid sätter berättelsen i det första rummet.

www.elisabethwidmark.se

Kicki Mannberg

Kicki Mannberg är en driven eldsjäl när det handlar om att fånga det föränderliga Umeå i bild. Hon är också superbra på att peppa andra. Därför är hon en värdig skaparpristagare – som inte bara får oss att se, utan också uppmuntrar oss att våga göra något själva.

Galleri

❤ Juryn för Årets Bild
Anneli Furmark (Serietecknare)
Håkan Gustafson (Studio With)
Ingemar Larsson (Hugget i Luften)
Camilla Påhlsson (Konstfrämjandet i Västerbotten)

Årets Ljud 2014

Gidge

Med inspiration från norra Sverige och genom lager på lager av skog och stad har Gidge på ett förbluffande skickligt sätt byggt helt nya ljudlandskap där lyssnaren kan känna sig hemma oavsett var den är. Självklart har denna unika musik som Gidge kreerar inte låtit sig fastna i Umeå, intresset för denna sorglösa vemodspop väcks nu även utanför Västerbottens och Sveriges gränser.

Soundcloud | Spotify

Lisa Lestander

Genom ett gediget arbete har Lisa Lestander återuppväckt bortglömda sångskatter från norr och i ett fint samarbete med Mats Öberg och Jonas Knutsson skapat ett visalbum utöver det vanliga. Som en av de drivande krafterna bakom Umefolk och medlem i internationellt framgångsrika Kraja är Lisa en viktig motor i Umeås visscen.

www.lisalestander.se

Birgit Lindberg

Med en cigg i mungipan och sväng i fingrarna fortsätter Birgit att leverera och skapa ny jazz. Efter 60 år i branchen är hon fortfarande, om inte ännu mer av, en inspiratör. Hördes under året genom sitt konsertprojekt “The Midnight Sun…".

“- Många yngre musiker spelar så jävla mycket. Det blir ett bludder av toner. Jag har ett behov att säga något med musiken. Jag vill ha det vackert. Några få toner kan säga mer än hundra, om det är de rätta tonerna.” - Birgit Lindberg, SVD

Youtube

❤ Juryn för Årets Ljud
Evelina Burström (VK Nöje)
David Forsman (Humlan / Umeå Open)
Mima Lindström (DJ)
Anders Gunnarsson (fd Metropolis)

Årets Text 2014

Bokcafé Pilgatan

För att de utgör ett nav i det litterära Umeå och erbjuder en verksamhet som präglas av kvalitet och engagemang.

www.pilgatan.se

Dotterbolaget Norrland

För att de i ett inspirerande nätverk lyfter sina medlemmar och bidrar till att sprida och utveckla seriemediet som konstform.

Wordpress

Erik Persson

För att han ambitiöst skildrat motkulturens historia i Umeå och i flera forum gett perspektiv på Umeås offentliga miljö.

www.littfest.se

❤ Juryn för Årets Text
Anna Sahlén (Minabibliotek)
Patrik Tornéus (Littfest)
Sara Meidell (VK)
Christer Edeholt (Umeå Stadsbibliotek)

Årets Design 2014

Ida Hillebjörk

IDAG, Eljest

Ida är en eldsjäl med hållbarhetstanke både i företagandet med det egna modemärket, men också för den aktivism hen för på Umeås modearena. Ida Hillebjörks Pop-up koncept förenar många formgivare under ett tak, och därför förtjänar hon årets designpris.

www.idagdesign.se

Ulla Karlsson

Scenograf

Verksam bakom kulisserna på Profilteatern sedan 1985. Att omsätta ett manus till en gestaltad helhetsupplevelse är en grannlaga designutmaning som Ulla hanterar med bravur. Ullas scenografier har berört många Umeåbor och därför vill vi ge henne årets designpris och vinnarchecken.

Utbrott | Hysterikon | Vid världs ände | Cornflakesportföljen

Joyn Service design

Joyn Service design utvecklar nya, bättre tjänster för offentlig sektor. Joyn är ett klokt företag som med stort mod bryter ny mark inom designfältet. De lyfter designprocessen till strategisk nivå där den bli mer värdeskapande än någonsin.

www.joynservicedesign.se

❤ Juryn för Årets Design
Emma Karlsson (Pondus)
Monica Kichau (Stylist/Moderedaktör)
Joakim Olsson (AD på Studio Matris)
Hannes Frykholm (Arkitekthögskolan)